Basgitaar

De basgitaar is een zeer belangrijk instrument in een band dat deel uitmaakt van de ritmesectie. Samen met de drummer vormen zei de fundering van een compositie.

Muziek is boven alles ritme. Het ritme krijgt voor alle instrumenten en vocalen de hoogste prioriteit en dit luistert vooral het nauwst bij de basgitaar. Robbert hoort liever de verkeerde noot op het goeie moment dan de goeie noot op het verkeerde moment. Om deze reden wordt er veel aandacht aan besteed aan tellen en op tijd zijn. 

Ervaring zegt dat een zieke gitarist voor een dansfeest nog wel vervangen kan worden door een minder sterke gitarist. Echter, als er geen goeie vervanger voor een zieke bassist gevonden kan worden kan je het optreden beter opzeggen. Zelfde geld voor de drummer. 

Simpel gezegd bestaat muziek uit twee melodieën; de snellere bovenste melodie die wordt gespeeld of gezongen door de lead, en de tragere onderste melodie gespeeld door de bas. Deze lagere en tragere melodie verzorgt de context voor de bovenste melodie, het decor voor het verhaal zou je kunnen zeggen. In het midden tussen deze twee melodieën bevinden zich de harmonieën, de akkoorden welke de natuurlijke boventonen van de noten van de onderste melodie imiteren. De bovenste melodie is tevens samengesteld uit deze natuurlijke boventonen van de onderste melodie. Je zou dus kunnen zeggen dat de bas melodie en daarmee de bassist, harmonisch gezien, alle grote beslissingen neemt en daarmee de belangrijkste van het stel is. Het is daarom van het grootste belang dat de basgitarist een uitgebreide kennis van muzikale harmonie bezit. Om deze reden is er bij de basgitaar lessen een hoop aandacht voor theorie. 

De piano wordt vaak gezien als het ultieme instrument voor een componist maar er zijn ook veel componisten die vanuit de basgitaar denken. Prince is een voorbeeld van een componist die zijn studio composities meestal begon met zijn basgitaar. De basgitaar beslist het ritme, de groove en de harmonie en is tevens een goede basis om gezamenlijk gespeelde fills op te componeren. 

Robbert heeft veel muziek gecomponeerd en het grootste deel hiervan was gebaseerd op bas partijen. 

 

Dit is een schetsje voor een liedje wat nooit af is gemaakt. Wat je hoort is drums, bas en vocals. Het valt op hoe het oor eigenlijk al behoorlijk tevreden is. De muziek is goed te volgen en het bericht komt goed over. Dat komt voor een deel omdat de natuurlijke boventonen al in de opname zitten en dus worden geregistreerd door het oor. Vanaf dit punt kunnen er, als het liedje het waard is, andere partijen voor instrumenten als gitaar, piano, orgel en percussie worden toegevoegd maar in wezen staat de compositie al met deze 3 ingrediënten en vooral met de baspartij.